skip to Main Content

Onsøy

Onsøy ‑ opprinnelig en virkelig øy i Glomma‑deltaet på Østfold‑kysten ‑ var egen kommune inntil kommunesammenslutningen med Rolvsøy, Borge, Kråkerøy og Fredrikstad i 1994. Da hadde Onsøy kommune cirka 13.000 innbyggere, et areal på vel 115 kvadratkilometer og med de høyeste punkter, Rørfjell og Østento på ca 120 meter. Strandlinjen måler over 50 kilometer og nær det doble om strandlinjene på 152 store og små øyer telles med. Mest kjente øyer er Hankø, Rauer, Søster‑øyene og Missingene. Onsøy er blant de mest populære hyttedistrikter øst for Oslofjorden, med i alt vel 3.000 hytter.

Største tettsted er Gressvik, bygd opp rundt det som i sin tid var Nord‑Europas største treindustri (Græsvig Brug, 1860-1924), med blant annet tidlig produksjon av ferdighus. Andre tettsteder er Ørebekk, Øyenkilen, Slevik, Vikene, Engelsviken og Manstad/Lervik.

forsidebilde

 

Den opprinnelige øya – og den opprinnelige kommunen – omfattet også det som fortsatt kalles Onsøyfjerdingen i Råde kommune, og her inngikk også herregården Tomb. Dermed lå det hele tre adelige setegårder på øya; Tomb, Kjølberg og Elingaard. Den siste var mest betydningsfull, for her bodde rikskansler Jens Bjelke (1580-1659), som lenge var Kongens fremste stedfortreder i Norge. Onsøy var på denne tiden også eget len, Onsø len, fra 1549 til 1672, med Elingaards eier som lensherre. Onsøyfjerdingen ble utskilt fra Onsøy kommune og overført til Råde kommune allerede i 1842. Det skjedde en grensejustering også 1. januar 1968, da fem matrikkelgårder på i alt fem kvadratkilometer øst for Kjølbergelven ble overført til Fredrikstad kommune.

Navnet Onsøy skriver seg trolig fra “Odins øy”. Bygdenavnet Odinnsalr er nevnt i Fagrskinna fra omkring 1250. Området er rikt på fornminner, med et stort antall helleristninger, gravhauger, steinsetninger m.v.

Andre nyheter:

Onsøy Historielag

Onsøy Historielag arbeider for å fremme gransking av bygdas historie, kultur og minner, samt å vekke den historiske interesse blant bygdas befolkning.
Onsøy Historielag
Onsøy Historielag3 weeks ago
Onsøy historielag innbyr til årsmøte på Bøndenes hus Kolberg v/Onsøy kirke.
Søndag 10. mars klokken 17.00
Innkalling sto i Varden.
Det er også avertert i avisen.
Før årsmøtesaker får vi besøk av Ole Martin Tvete alias "Ole Smed", han skal fortelle om smedens arbeid og dertil hørende historier.
Kaffe, kaker og loddsalg.
Alle velkommen!
Onsøy Historielag
Onsøy Historielag1 month ago
Møtekalender for Onsøy historielag 2024

10. mars, vi avholder årsmøte på Kolberg. Mer info sendes ut på e-post til medlemmene. Det vil også bli avertert i avisen.

2. juni, arrangerer vi bygdedag på Elingaard sammen med bygdas lag og foreninger. Tema i år er mat og mattradisjoner.

1. september har vi bestilt medlemstur til Norsk utvandrermuseum på Hamar og omvisning på Altungstad Brenneri. Det kommer mer info om pris og påmelding senere.
Onsøy Historielag
Onsøy Historielag2 months ago
Ute i god tid med advarsel? Fastelavn i år kommer på 11. februar
Onsøy Historielag
Onsøy Historielag4 months ago
Onsøy Historielag
Onsøy Historielag5 months ago
Årets Varden er på vei ut til medlemmene. Den vil også bli å få kjøpt på flere utsalgssteder.
Onsøy Historielag
Onsøy Historielag6 months ago
Velkommen til høstmøte i Onsøy historielag.
Vi får besøk av Jan Henrik Lund som foredrar om "Sykehus i Østfold i 225 år".
Møtested er Bøndenes hus på Kolberg v/Onsøy kirke.
Det starter klokken 19.00. Torsdag 12. oktober.
Servering og loddsalg.
Back To Top