Print this page
Bruk av kilder - Nasjonalbiblioteket

Bruk av kilder - Nasjonalbiblioteket

nov 22 2019 Sekretariatet
Hvordan skrives historien? Under vignetten «Min kilde» får en historiker eller sakprosaforfatter presentere sin yndlingskilde, og vise hvordan noe lite kan kaste lys over noe stort. Nasjonalbiblioteket får i de neste ukene besøk av Marte Michelet og Tore Skeie som skal snakke om sin bruk av kilder.

Allerede mandag 25. november kl 19.00 skal Marte Michelet snakke med Ola Innset om Brodersen-brevet, som ble opptakten til Hva visste hjemmefronten?. På en kafé på Grønland i Oslo i 2014 fikk forfatter Marte Michelet overrakt et slitent og krøllete ark. Det var en mørk kopi av et brev fra 1978, sendt til motstandsmannen Arvid Brodersen fra historiker Ragnar Ulstein. Brevet inneholdt opplysninger som satte norsk okkupasjonshistorie og hjemmefrontens innsats for norske jøder i et helt nytt lys. Michelet samtaler med Nasjonalbibliotekets Ola Innset om brevet som ble starten på arbeidet med den omveltende boka Hva visste hjemmefronten?.
Det sendes også direkte på nett her: https://www.nb.no/hva-skjer/min-kilde-brodersen-brevet-marte-michelet-og-ola-innset/
 
Tirsdag 3. desember kl 19.00 kommer Tore Skeie for å snakke om en av sine favorittkilder, nemlig Margretevisa, også her er samtalepartner Ola Innset. I 1301 ble en tysk kvinne brent på bålet i Bergen. Hun hadde utgitt seg for å være kongsdatteren Margrete, «the maid of Norway», som omkom som sjuåring ti år tidligere, under overfarten til Skottland hvor hun skulle giftes bort til prinsen av Wales. Mange trodde imidlertid på kvinnens historie, og kongefamilien ble beskyldt for å brenne en av sin egne. Balladen om hendelsen vandret fra munn til munn i fem hundre år, og ble nedtegnet på 1800-tallet. Historiker og forfatter Tore Skeie samtaler med Nasjonalbibliotekets Ola Innset. Folkemusiker og kveder Øyonn Groven Myhren framfører utdrag fra Margretevisa.
Det sendes også direkte på nett her: https://www.nb.no/hva-skjer/min-kilde-margretevisa-tore-skeie-oyonn-groven-myhren-og-ola-innset/
Og som alltid er alle arrangement gratis og åpent for alle.

Foto: Marte Michelet fotografert av Stein J. Bjørge
Read 223 times
Rate this item
(0 votes)