Engasjere
Hus og landskap forteller, men sporene fra fortida gror fort igjen hvis ingen rydder kulturminnene fram fra glemselen. Historielagene sørger for vern gjennom aktiv bruk.
Historielagene legger til rette for besøk og opplevelser. Formidlingen er ofte i samarbeid med museer, skole, kulturliv og andre organisasjoner for kulturvern.
Våre historielag
Teater
Historielagsbevegelsen har et mangfold av måter å vise frem historie på. Teater er en fremvisningsmåte. I 2023 fikk Hvaler kulturvernforening støtte fra Til ungdommen til sin teateroppsetning, hvor de ved besøk i Brottet Amfi med utstillingen Roseslottet og forestillingen Elleve for elleve, samt et interaktivt opplegg ute på skoler, hadde som mål å styrke demokratiutviklingen i aldersgruppen 13-16 år.
Utstillinger og åpent hus
I historielagenes museer og bygninger sørger frivillige over hele landet for å holde museer og bygninger åpne for besøkende, og setter sammen museumsutstillinger. Disse utstillingene kan være utstillinger med gjenstander i bygdemuseets samlinger, tekstiler og klær, eller fotosamlinger. Mange lokalmuseer viser kunstutstillinger i deres lokaler.
Hvert år sørger også mange lag for å arrangere tradisjonelle feiringer av Sankthansaften og Olsok. Vinterstid arrangerer soge- og historielag adventsmøter og juletrefest. Samtidig sørger lagene for å skape og tilrettelegge for mer moderne arrangement som Halloween-feiringer, eller klesbyttedager. Åpent hus er historielagenes måte å vise fram sitt arbeid og sine samlinger for alle besøkende.
Kulturkvelder og familiedager
Familiedager åpner opp museene for yngre generasjoner, og formidler lokalhistorien til kommende slekter. Mangt et barn får prøve seg på tradisjonsbakst, gamle leker og håndverkstradisjoner på besøk hos historielagene. Slik viser vi fram og tar vare på den materielle og den immaterielle kulturarven for fremtidens generasjoner.
Muntlig formidling
En sentral del av historielagenes virksomhet er å arrangere foredrag om historiske temaer. Disse samlingene bringer sammen historieentusiaster fra ulike bakgrunner for å lytte til lokalhistorikere, forfattere og andre foredragsholdere. Historiske foredrag fokuserer ofte på hendelser og personer knyttet til lokale og regionale forhold, men historielagene dekker et bredt spekter av emner. Slike foredrag gir lokalhistorikere en plattform til å presentere sitt arbeid, samtidig som de inviterer eksterne forfattere og foredragsholdere for å diskutere temaer som engasjerer medlemmene. Foredragene er ofte åpne for et større publikum og dette fører gjerne til at interessen for historie holdes levende.
Kurs og seminar
Mange historielag arrangerer kurs og seminarer innen ulike områder som tradisjonshåndverk, kulturvern, bygningsvern, slektshistorie og fotogrupper, og er slik med på å formidle historie og kunnskap. Dette gjør de gjerne i samarbeid med andre kulturvernorganisasjoner som Fortidsminneforeningen og Slekt og Data.
Våre historielag
Film på dugnad
Det å vise frem historien gjennom film er format som blant annet er benyttet av Åseral sogelag. Prosjektet Gardsliv i Åseral viser det store engasjementet et felles filmprosjekt kan gi. Innsamling av gamle filmklipp og nye opptak skapte levende formidling på tvers av generasjonene. Nær hundre personer var med, alt fra eldre folk som fortalte til familier med barn som var skuespillere. «Hele bygda» var på plass under den høytidelige premieren lørdag 1. juli 2023. Filmen ble vist på minnesenteret i kommunen gjennom sommeren. Gratulerer til Åseral sogelag!