Velkommen

Museet ligger i et naturskjønt område noen kilometer sør for Birkeland i Agder. Vår hovedprofil er håndverk og teknikk fra 1900-tallet. Som besøkende kan du oppleve autentiske verksted- og gårdsmiljøer, veterankjøretøyer og faste utstillinger om bygdas historie. Myhre Torvstrøfabrikk er landets eneste i sitt slag, og har intakt maskineri fra 1896.

.

.

.

Møllebygget

Møllebygget – og litt om prosjektet

Møllebygget er en tilnærmet kopi av Mos sag på Strøget. Mos sag (som ikke bare var sag, men også mølle) på Strøget ble revet i 2020 og driftige dugnadsarbeidere tok da vare på mølla og tilhørende maskiner og utstyr.

Planen er at mølla skal restaureres og settes i drift igjen på museet.

Les mer om Møllebygget her.

Barnas museum

01 - IMG_1802

Snekring og gråtass

Museet er en fin plass for barn å møte fortiden sin. Her finnes leker fra gamle dager og de gamle veterankjøretøyene fascinerer små øyne. Aktiviteter som snekring og kjøretur med gråtassen eller Svalandsruta. På Grashamdagen på slutten av sommeren er det er dyr på besøk og iblant også vikinger. Til jul kommer nissen og det lukter pepperkake og vokslys i det gamle gårdshuset.

Kafé

Museets fiskesuppe

Tradisjonsmat med vri

På museumskafeen serverer vi mat med fokus på nær-produserte råvarer og tradisjon, gjerne med en liten vri. Hjemmebakst, rømmegrøt og duften av kaffe finner du alltid hos oss.

05 - Harald bærer torvMyhre Torvstrøfabrikk

Myhre Torvstrøfabrikk er landets eneste intakte torvstrøfabrikk og ble tildelt fylkeskommunens byggningsvernpris i 1993. Her kan du oppleve prosessen fra torvskjæring i myra til ferdige torvballer.  Museets klenodium er lokomobilen – en mobil dampmaskin fra 1907 som driver maskineriet. Les mer…