Ny oversettelse av selvbiografien til Kåre Iversen fra Shetlandsgjengen
Flatanger historielag utga i 2023 selvbiografien Mannen på Shetlandsbussen av Kåre Iversen (1918-2001). Mannen på Shetlandsbussen er en unik selvbiografi fra den norske motstandsmannen Kåre Iversen, som dro til Shetland i 1941, hvor han ble utdannet soldat. Iversen hadde 50 turer over Nordsjøen, og var et sentralt medlem i Shetlandsgjengen.
23. mai 2024
Bokomslag Mannen på Shetlandsbussen Kåre Iversen
Selvbiografien til Kåre Iversen fra Shetlandsgjengen
Mannen på Shetlandsbussen er en unik selvbiografi fra den norske motstandsmannen Kåre Iversen, som dro til Shetland i 1941, hvor han ble utdannet soldat. Iversen hadde 50 turer over Nordsjøen, og var et sentralt medlem i Shetlandsgjengen.

Etter utdanning i kompani Linge, sluttet han seg til Shetlandsgjengen. I boka forteller Iversen om flukten fra Norge til Shetland, treningen i kompani Linge, og hans mange farefulle turer over Nordsjøen. Oppdragene gikk til ulike steder langs norskekysten, fra Hordaland til Lofoten. I biografien deler Iversen om hendelser fra livet som medlem i kompaniet. Her får leserne innblikk i hverdagslivet på Shetland, samt de mer dramatiske sidene ved Nordsjøtrafikken med landsetting av agenter og henting av flyktninger.

Oversettelse av selvbiografi til norsk språkdrakt

Historielaget ble via kontakter gjort oppmerksom på at et av Shetlandsgjengens medlemmer Kåre Iversen (1918-2001), fra Flatanger, hadde gitt ut en selvbiografi om sitt farefulle liv under Andre verdenskrig. Iversen giftet seg under krigen, og stiftet familie på Shetland. Iversen giftet seg med Christine ‘Cissie’ Slater fra Scalloway på Shetland, og ble boende der etter krigen, hvor paret etter hvert fikk tre døtre.

Flatanger historielag fikk etter hvert kontakt med Joyce Peace, en av Iversens døtre, og fikk rettighetene til å gi ut boka på norsk. Det ble så søkt Flatanger kommune og andre aktører om finansiering av prosjektet. Da dette gikk i orden, begynte oversetterarbeidet. En noe «frynsete» oversettelse kom fra Shetland. Oversettelse og bearbeiding av språket ble gjort av lokallagets leder, Reidar Lindseth. Boka ble ferdigstilt i begynnelsen av desember i 2023, og salg og markedsføring startet før jul. Boka er trykt i 700 eksemplarer, og salget så langt har gått bra.

Halvparten av overskuddet av boksalget går til å fremme minnet om Shetlandsgjengen. Dette gjøres i samarbeid med familien Iversen på Shetland/Orknøyene og med Villa Fyr Venneforening. I første omgang er det tenkt en minneplakett på øya Villa, der Kåre Iversen vokste opp. På den samme øya ligger Villa fyr, først oppført i 1839, som er et fredet historisk fyr.

Villa Fyr kan besøkes på sommerhalvåret, og fyrets venneforening tilbyr utleie til overnatting, og guiding. Fyrvokterassistentboligen på øya leies ut.

Les mer om mulighetene for besøk og overnatting på Villa Fyr på villafyr.no og Flatanger kommunes nettsider. https://www.flatanger.kommune.no/villa-fyr.468435.no.html

Flatanger historielag har siden laget ble stiftet for 30 års siden årlig ugitt årbøker. I tillegg har laget utgitt én bok om lokal dialekt, samt to biografier om de tre brødrene Ribsskog fra Flatanger, fremtredende skolemenn og politikere.

Hvis du er interessert i boka, ta kontakt med Reidar Lindseth på epost reilin@online.no

Kan hende du også liker…