Tekst og foto: Knut Kristoffersen, Sør-Varanger historielag
Først på sakslista stod lokalhistorie koblet opp mot reiseliv og turisme.
Leder av Bugøynes Bistro, Trond Høyberget, orienterte om hvordan lokalhistorien gav grunnlag for et godt reiselivsprodukt både med hensyn til opplevelser og ikke minst mattradisjoner. Forsamlingen diskuterte og gav innspill til muligheter for videreutvikling av produktet på grunnlag av tradisjoner og historie.
Sigrid Skarstein fra Fortidsminneforeningen orienterte videre om arbeidet med vern og fredning av kulturminner. Det ble spesielt fokusert på mulig samarbeid mellom foreningen og historielagene for registrering av kulturminner. Foreningen gav veiledning og støtte til private og organisasjoner som ønsket å arbeide med vernesaker. Som støtte i dette arbeidet ble det også arrangert kurs i gamle håndverkstradisjoner. Videre presenterte historielagene sine planer i forbindelse med 80-års markeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark i oktober 1944.
Den første organiserte norske utvandringen til Amerika skjedde for 200 år siden og her mente forumet at det var grunnlag for forskning på hvilken innvirkning dette hadde på befolkningen i vårt område.
På invitasjon fra den russiske tsar var det flere norske familier som flyttet til Kolakysten i Russland på andre halvdel av 1800-tallet. Trygg orienterte om planleggingen av et seminar om disse kolanordmenn etter initiativ av Slekt og Data Nord. Vi avsluttet med «runden», hvor lagene orienterte om sine aktivitetsplaner. Møtet ble avsluttet med en bedre middag på Varangertun.
Dag 2 fikk deltakerne en orientering om revitalisering av «Fotefar mot nord» – prosjektet. Synnøve Thingnæs fra Finnmark Fylkeskommune orienterte om arbeidet med kulturmiljø og verdiskaping, et samarbeidsprosjekt mellom Nord-Trøndelag fylkeskommune, de 3 nordnorske fylkeskommunene og Sametinget.