Til ungdommen

Søk opptil kr. 60.000,-

Ønsker dere å formidle lokalhistorie og lokal kulturarv til ungdom og unge voksne? Søk om inntil kr. 60.000, – fra tilskuddsordningen «Til ungdommen».

«Til ungdommen» er øremerket formidlingsopplegg om lokalhistorie for ungdom og unge voksne i søkers nærområde. Søknadsordningen retter seg mot større prosjekter som strekker seg over et visst tidsrom, og går mer i dybden enn vårt forrige prosjekt Lokalhistorie i skolesekken. Vi ønsker at våre lokallag skal være sentrale bidragsytere når lokalhistorie står på læreplanen i skolen. Søker må derfor gå i dialog med skolen for å tilpasse tid, enes om tema og sammen utforme et opplegg som vil gagne både søker og ungdommen. Vi ser gjerne også at det samarbeides med høyere utdanning/fagskoler der lokal kulturarv er et tema.

Midlene kan for eksempel brukes til kurs/veiledning, leie av lokaler, innkjøp av utstyr, reiseutgifter, leie av profesjonelle aktører/fagfolk eller frikjøp av arbeidstid.

logo

Krav til søknaden

Samarbeid med skolen som strekker seg over noe tid

Minimum én lokal samarbeidspartner (i tillegg til skolen)

Egenandel/midler fra annet hold på minst 20% av budsjettet

Målgruppe: Ungdom (13 – 19 år) og unge voksne (20 – 25 år).

Historielaget som søker må være medlem i Landslaget for lokalhistorie

Samarbeid

Det forutsettes at elevene skal hentes jevnlig ut av klasserommet, og bidra aktivt i prosjektet i samarbeid med medlemmer fra lokalhistorielaget. Det oppfordres også til å leie inn aktører som kan styrke prosjektet enten faglig eller pedagogisk. Det er i utgangspunktet helt åpent hvilke(n) lokal(e) aktører man velger å samarbeide med, men det kan eksempelvis være kulturenheten i kommunen, museer, arkeologer, fotografer, kunstnere, håndverksarbeidere eller et annet lag/forening med interesse for kulturarv. Det kan også være noen med kompetanse innen formidling, for eksempel en skuespiller, lærer, musiker, pedagog, forteller eller rett og slett en lokal ildsjel.

Vi ønsker å motta søknader som viser bredden og mangfoldet i landets lokalhistorie. Kan historielaget dra veksler på elevenes digitale kunnskap? Trengs det tømrerlærlinger til gjenreising av et laftet bygg? Behøves det håndkraft i et skiferbrudd? Kanskje dere kan lage tradisjonsmat sammen? Er det en lokal sangtradisjon som bør videreføres til de unge? Har bygda/området en spesiell historisk hendelse som skulle vært dokumentert?

Vi venter i spenning på søknadene deres!

To søknadsfrister i året

Vårsemesteret: 15. april med svar i mai

Høstsemesteret: 15. oktober med svar i november

Søknadene blir vurdert av en gruppe med medlemmer fra Riksantikvaren, Kulturtanken, Kulturvernforbundet, Landslaget for lokalhistorie, Museumsforbundet og Sparebankstiftelsen DNB, i tillegg til prosjektleder.

Hvilke prosjekter støttes?

Her kommer Norges geografiske og historiske mangfold inn i bildet! Det legges ikke føringer på hvilken type prosjekter som støttes. Vi ønsker å motta søknader som viser bredden og mangfoldet i landets lokalhistorie, og legger større vekt på rammen rundt prosjektet heller enn selve innholdet.
Skal det kanskje settes opp en skigard rundt et bygdemuseum? Trengs det tømrerlærlinger til gjenreising av et laftet bygg? Behøves det håndkraft i et skiferbrudd? Er det en lokal sangtradisjon som bør videreføres til de unge? Har bygda/området en spesiell historisk hendelse som skulle vært dokumentert og rettet fokus mot? Er det mattradisjoner som holder på å gå i glemmeboka? Og så videre, og så videre. Her venter vi i spenning på å se hvilke prosjekter vi kommer til å motta søknad om støtte til.

Terje

«Vi mener det er viktig at alle barn sikres gode kulturarvsopplevelser i løpet av skoletiden, uavhengig av bosted og sosioøkonomisk bakgrunn»

Terje Grytbakk Wold
Prosjektleder
sekretariat@landslaget.org

Prosjektet finansieres av Sparebankstiftelsen DNB, Landslaget for lokalhistorie og Eckbos legat.